Hakeri mesecima koristili bag u MS Wordu za koji je Microsoft znao

Hakeri mesecima koristili bag u MS Wordu za koji je Microsoft znao

Hakeri mesecima koristili bag u MS Wordu za koji je Microsoft znao

Microsoft je skoro pola godine znao za bezbednosni propustkoji je ispravljen ovog meseca a koji je omogućavao hakerima da preuzmu kontrolu nad računarima pomoću malicioznih dokumenata.

Istraživač Rajan Henson otkrio je ovaj propust u julu prošle godine, a Microsoft je o tome obavešten u oktobru.

Kompanija je mogla da obavesti korisnike da izmene podešavanja u Wordu na način koji bi onemogućio hakere da koriste pomenuti propust. Istina, u tom slučaju bi i hakeri saznali za postojanje propusta.

Odluka da se ipak sačeka zakrpa ostavila je prostor hakerima da sami otkriju ovaj bezbednosni propust.

U martu je kompanija FireEye primetila da se ovaj propust koristi za širenje bankarskog trojanca.

Napade u kojima se koristi ovaj bag primetili su i istraživači iz kompanije McAfee. McAfee je naišao na kritike posle objavljivanja teksta na kompanijskom blogu o ovom propustu, koji je sadržao tehničke detalje koji su mogli biti korisni hakerima. Sporni tekst je objavljen dva dana pre nego što je objavljena zakrpa.

Još jedna kompanija, kompanija Proofpoint, primetila je da se propust koristi za širenje bankarskog trojanca Dridex.

Čak i posle objavljivanja zakrpe bilo je izveštaja o hakerskim napadima u kojima se koristila ova ranjivost. Tako su zaposlenima na Univerzitetu Ben-Gurion u Izraelu kompromitovani email nalozi, tako što su hakeri na njihove email adrese poslali inficirane dokumente.

Portparol Microsofta je priznao da su inženjeri kompanije znali za manji broj pokušaja da se ovaj propust iskoristi pomoću ciljanih spam emailova koji su bili osmišljeni tako da ubede korisnike da otvore maliciozne priloge.

Korisnici koji su 11. aprila preuzeli bezbednosno ažuriranje su sada zaštićeni.

Ipak, osim kritika na račun Microsofta, ima i onih koji misle da nije moglo drugačije.

„U idealnom svetu, propust bi bio ispravljen ranije“, kaže Grejem Klali, stručnjak za bezbednost. On je govoreći za BBC istakao da krpljenje softvera koji se nalazi na milionima računara širom sveta nije lak proces i da je to ogroman izazov za kompanije koje žele da isprave propuste u svom softveru, ali žele da to bude urađeno kako treba.

Izvor:informacija.rs