Facebook “System Security Page“ je lažna stranica koja krade korisnička imena i lozinke za Facebook naloge

Korisnici Facebooka još jednom su se našli na meti fišera koji ne samo da žele njihova korisnička imena i lozinke, već žele i njihova sigurnosna pitanja i informacije o kreditnim karticama, upozorili su istraživači kompanije Malwarebytes.

Da bi došli do ovih informacija, fišeri pokušavaju da uvere korisnike Facebooka da su njihove naloge prijavili drugi korisnici zbog zloupotrebe i da će im korišćenje naloga biti onemogućeno ukoliko ne dokažu vlasništvo nad njima tako što će dati podatke kao što su email adresa koja je korisničko ime za Facebook nalog i lozinka.

Kada žrtva to uradi, sledeći korak je ažuriranje informacija o kreditnoj kartici.

Iako boje i font podsećaju na Facebook, URL stranice bi trebalo da bude jasno upozorenje korisnicima da ona nema veze sa društvenom mrežom.

Sve i da su malobrojni, sigurno je da postoje korisnici koji na to ne bi obratili pažnju ili koji jednostavno ne znaju kako da razlikuju pravu od lažne stranice, pa bi u panici možda ostavili tražene podatke.

Nekoliko takvih stranica koje su se pojavile u skorije vreme više nije aktivno, ali nove se stalno pojavljuju, očigledno, jer uvek ima onih koji nasednu na ovakve prevare.

face

izvor: http://www.informacija.rs