FBI hakovao iPhone 11 Pro Max

Vesti, 21.01.2020, 04:00 AM

FBI hakovao iPhone 11 Pro Max

FBI je nedavno zahtevao od Applea da otključa dva iPhonea koja je koristio Mohamed Saed Alšamrani, koji je ogovoran za pucnjavu u mornaričkoj bazi na Florid. Ali kako se ispostavilo, agentima zapravo neće biti potrebna pomoć kompanije da bi izvukli podatke sa ovih uređaja.

Kako magazin Forbes otkriva, FBI se okrenuo hakerskim alatima kako bi hakovao iPhone 11 Pro Max, koji je takođe predmet istrage.

iPhone 11 Pro Max je iPhone poslednje generacije koji nudi najnapredniji sistem šifrovanja. Ovo je prvi put da je policija otključala iPhone 11.

FBI nije potvrdio da je iPhone 11 Pro Max hakovan, ali advokat vlasnika je rekao da njegov klijent nikada nije dao lozinku a da drugi načini za otključavanje uređaja nisu mogući (kao što je Face ID). Uređaj je zaključan lozinkom, potvrdio je on.

iPhone je pripadao Barisu Ali Koču, koji je navodno pomagao svom bratu, koji je prethodno osuđen na 30 meseci zatvora zbog zločina iz mržnje i laganja agenata, da napusti zemlju koristeći duplikat vozačke dozvole.

Budući da je FBI uspeo da provali u najsigurniji iPhone do sada, vrlo je jasno da agenti već imaju potrebna sredstva za hakovanje Appleovih uređaja bez ikakve pomoći Applea.

Pa ipak, agenti FBI još uvek vrše pritisak na Apple da otključa iPhone, dok je američki predsednik Donald Tramp pozvao kompaniju da pomogne policiji da izvuče podatke sa uređaja koji su uključeni u kriminalne istrage.

„Sve vreme pomažemo Appleu u vezi trgovine i mnogim drugim pitanjima, a oni ipak odbijaju da otključavaju telefone koje koriste ubice, dileri droge i drugi nasilni kriminalni elementi. Moraće da pomognu našoj velikoj zemlji, odmah! Učinimo Ameriku ponovo velikom”, rekao je Donald Tramp na Twitteru.

Telefoni koje FBI želi da Apple hakuje su iPhone 5 i iPhone 7.

Izvor:Informacija.rs