Federalna trgovinska komisija namerava da blokira planiranu integraciju Facebookovih aplikacija

Vesti, 13.12.2019, 03:30 AM

Federalna trgovinska komisija namerava da blokira planiranu integraciju Facebookovih aplikacija

Federalna trgovinska komisija mogla bi primorati Facebook da odustane od svojih planova o integrisanju svojih aplikacija, uključujući Instagram, Messenger i WhatsApp, objavio je u juče Wall Street Journal.

Kako piše časopis Journal, mnogi zvaničnici su poslednjih nekoliko meseci izrazili zabrinutost da bi bilo kakvi potezi ka dodatnom povezivanju Facebookovih proizvoda mogli otežati agencijama poput FTC-a ili institucijama koje su zadužene za sprovođenje zakona da rasparčaju kompaniju ako to bude potrebno u budućnosti. Izvori su za Journal ispričali da će FTC nastojati da blokira integraciju zbog zaštite konkurencije. Da bi tražila takvu zabranu, FTC-u bi bilo potrebno da najmanje tri od pet članova komisije glasaju za ovaj potez.

FTC je odbio da komentariše pisanje Journala.

Facebook je marta ove godine najavio da će početi da spaja osnovnu infrastrukturu svojih aplikacija za razmenu poruka.

„Ljudi žele da mogu da biraju koju uslugu će koristiti za komunikaciju sa ljudima“, rekao je u to vreme direktor Mark Zakerberg u tekstu na blogu na kome je objavio odluku svoje kompanije. „Želimo da ljudima damo izbor kako bi mogli da dođu do svojih prijatelja preko ovih mreža iz koje god aplikacije žele.“

Facebook je u julu otkrio da je pod istragom FTC-a zbog mogućeg kršenja američkog antimonopolskog zakona. U ovom trenutku nije jasno da li će komisija preduzeti korake kao rezultat te istrage. Journal je objavio da bi zabrana mogla stići već u januaru.

Američko Ministarstvo pravde takođe ima ovlašćenje da primenjuje antimonopolski zakon i trenutno istražuje da li u tehnološkoj industriji ima takvih slučajeva. Na konferenciji početkom ove nedelje, državni tužilac Vilijem Bar rekao je da se nada da će revizija Ministarstva pravde biti završena do kraja godine.

Izvor:Informacija.rs