Interpol planira da osudi tehnološke kompanije zbog korišćenja enkripcije jer ona “štiti pedofile“

Vesti, 19.11.2019, 10:30 AM

Interpol planira da osudi tehnološke kompanije zbog korišćenja enkripcije jer ona ''štiti pedofile''

Međunarodna policijska organizacija Interpol planira da rezolucijom osudi tehnološke kompanije koje koriste snažnu enkripciju jer ona štiti pedofile koji ugrožavaju bezbednost dece na internetu.

Tri osobe koje su upućene u ovo pitanje, rekle su Rojtersu da će Interpol ove nedelje objaviti rezoluciju kojom će osuditi upotrebu end-to-end enkripcije jer ona pomaže pedofilima.

Zvaničnik Interpola je rekao da će verzija rezolucije iza koje stoji američki Federalni istražni biro (FBI) biti objavljena bez formalnog glasanja predstavnika 60 zemalja prisutnih na samitu koji je prošle nedelje održan u sedištu organizacije u Lionu, u Francuskoj.

„Pružaoci usluga, programeri aplikacija i proizvođači uređaja razvijaju i implementiraju proizvode i usluge sa enkripcijom koja prikriva seksualno iskorišavanje dece koje se dešava na njihovim platformama“, navodi se u nacrtu rezolucije koji je video Rojters. „Tehnološke kompanije treba da uključe mehanizme u dizajn svojih šifrovanih proizvoda i usluga pomoću kojih vlade, postupajući sa odgovarajućim zakonskim ovlašćenjima, mogu da dobiju pristup podacima u čitljivom i korisnom formatu.“

Ova rezolucija se nadovezuje na slične izjave zapadnih vlada, policija i obaveštajnih agencija. Takozvana retorika „pomisli na decu“ je isprobana i pouzdana strategija koju policije koriste kako bi se opravdali zahtevi za „izuzetnim pristupom“ za vlasti.

Rezolucija neće imati snagu zakona, ali će povećati pritisak na tehnološke kompanije. Osim toga, ona bi mogla pružiti alibi većem broju zemalja za donošenje zakona i drugih propisa kojima se zabranjuje jaka enkripcija ili zahteva od kompanija da budu u stanju da hakuju vlastite korisnike.

„Ovaj predlog će ugroziti ljude koji se, kako bi bili bezbedni, oslanjaju na snažnu enkripciju, kao i od hakera i represivnih režima“, rekao je portparol Facebooka, koji je bi prisutan na konferenciji gde su bile i druge tehnološke kompanije. „To će takođe oslabiti bezbednost više od milijardu ljudi na internetu.“

Facebook, koji je vlasnik WhatsAppa i Instagrama, najavio je ove godine da planira da njegov popularni Messenger bude zaštićen end-to-end enkripcijom, tako da ni Facebook ni policija ne mogu da pregledaju sadržaj komunikacije ako nemaju pristup jednom od uređaja učesnika u razgovoru.

Budući da je Messenger bio jedan od najvrednijih izvora informacija o pedofilima, ova najava je izazvala zajedničko pismo tri članice obaveštajne alijanse „Five Eyes“, SAD, Velike Britanije i Australije, koje je objavljeno prošlog meseca.

Aktivisti koji se zalažu za pravo na privatnost ukazuju na ranije zloupotrebe „izuzetnog pristupa“ za vlade. Oni smatraju da ako internacionalna kompanija pruža hakerske usluge pravnom sistemu jedne države, i druge zemlje će tražiti i dobiti isti pristup, pa i onaj preko granica.

Izvor:Informacija.rs