Ruska policija izvršila pretres u kancelarijama Nginxa, privedeni suosnivači kompanije

Vesti, 13.12.2019, 03:00 AM

Ruska policija izvršila pretres u kancelarijama Nginxa, privedeni suosnivači kompanije

Ruska policija izvršila je pretres moskovskih kancelarija Nginxa, kompanije koja stoji iza drugog najpopularnijeg web servera na svetu, zbog tužbe za kršenje autorskih prava koju je podneo Rambler, ruski pretraživač i email provajder.

Prema izveštajima lokalnih medija, policija je izvršila pretres i pritvorila nekoliko zaposlenih u kompaniji, uključujući Igora Sisoeva, programera Nginxa, i Maksima Konovalova, drugog suosnivača kompanije.

Preko 30% web sajtova na internetu danas, uključujući i mnoge od najpopularnijih svetskih web sajtova poput Netflixa i Twitcha, radi na Nginx serveru.

Igor Sisoev je stvorio Nginx početkom 2000-ih i otvorio ga 2004. godine, a 2015. osnovao je kompaniju Nginx koju je kupila američka tehnološka kompanija F5 Networks, za 670 miliona dolara.

Prema onome što se može videti u tužbi koju je podelio na Twiteru, Rambler je optužio da je Sisoev kreirao softver dok je radio kao sistem administrator za kompaniju. Zato Rambler tvrdi da ima autorska prava za Nginx.

Rambler takođe tvrdi da je Sisoev radio na projektu tokom radnog vremena, a potom je kasnije ilegalno distribuirao softver, zbog čega je Rambler procenio štetu na 51,4 miliona rubalja.

“Stoga, svako korišćenje ovog programa bez pristanka Rambler Grupe predstavlja kršenje ekskluzivnog prava.”

U intervjuu koji je dao jednom ruskom sajtu 2012. godine, Sisoev je potvrdio da je zaista radio u Rambleru kada je počeo da radi na projektu, ali da je to radio u slobodno vreme.

Tužba je podneta na osnovu člana 146., odeljka 3 Krivičnog zakona Ruske Federacije (kršenje autorskih i srodnih prava).

Nginx se još uvek nije oglasio povodom ove situacije.

Izvor:Informacija.rs