Tramp rekao da se NATO saveznici slažu sa tim da Huawei nije bezbedan za 5G

Vesti, 09.12.2019, 03:00 AM

Tramp rekao da se NATO saveznici slažu sa tim da Huawei nije bezbedan za 5G

Američki predsednik Donald Tramp opisao je Huawei kao „sigurnosni rizik“ nakon što su NATO zvaničnici na sastanku održanom protekle nedelje naglasili potrebu za sigurnim 5G komunikacijama.

Donald Tramp je otkrio u izjavi da je nekoliko drugih zemalja koje su sagledale sigurnosne implikacije partnerstva sa Huawei na kraju odlučile da ne sarađuju sa kineskim tehnološkim gigantom na razvoju 5G mreža.

“Mislim da to predstavlja sigurnosni rizik, to je opasnost za bezbednost”, istakao je Tramp. „Razgovarao sam sa Italijom i izgleda da oni neće ići dalje sa tim. Razgovarao sam sa drugim zemljama, ni oni neće ići dalje. Svi sa kojima sam razgovarao neće ići dalje.“

NATO, sa druge strane, nije ovo komentarisao, ali je naglasio da države članice moraju da garantuju bezbednost svojih komunikacija.

„NATO i saveznici, u okviru svojih nadležnosti, posvećeni su obezbeđivanju bezbednosti naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu da se oslanjaju na sigurne i otporne sisteme“, objasnio je NATO.

Kineski tehnološki gigant Huawei sredinom maja je odlukom Trampove administracije dospeo na crnu listu, zbog čega kompaniji više nije bilo dozvoljeno da sarađuje sa američkim firmama i koristi njihove proizvode. To, između ostalog, uključuje upotrebu softvera i hardvera koje su razvile američke kompanije, poput Androida i Windowsa, a oba su se do tada koristila na brojnim Huawei uređajima, uključujući pametne telefone i računare koji su prodavani širom sveta.

Huavei je odmah započeo razvoj sopstvenog operativnog sistema koji će zameniti Android, a nedavno je osnivač kompanije Ren Zengfej izjavio da Huawei i dalje može postati broj jedan proizvođač telefona, čak i bez instaliranja Androida i Googleovih aplikacija na svojim uređajima.

Izvor:Informacija.rs