Ugradnja video nadzora je pametna i racionalna odluka. Odabir broja potrebnih i odgovarajućih kamera za Vas je od velikog ako ne i presudnog značaja za samu upotrebljivost i isplativost celog sistema. Pre svega, morate odlučiti šta i gde je ono što želite da kamera „vidi“.

Odabir kvaliteta slike direktno utiče na sam odabir kamere, iskoristite savete i predloge iz ovog teksta da biste razumeli i iskoristili činjenice koje su bitne za pravi izbor kako kamera tako i snimača (DVR, NVR) za video nadzor.


TIPOVI  KAMERA

Koji tip kamera želite:

Da li će kamere biti postavljene spolja ili unutra?
Da li kamera treba da bude vidljiva ili skrivena?
Da li želite odredjeni izgled i boju?

PTZ KAMERE
Pan/tilt/zoom (lice, nagib, zum) kamere su veoma fleksibilne i prilagodljive. One se kreću svim pravcima i poseduju mogućnost zumiranja. Osim toga, moguća je rotacija od 360 stepeni pomoću koje mogu da snime i uoče objekat koji se nalazi ispod.

BOX KAMERE
Sastoje se od tela kamere, objektiva. Za instalaciju u unutrašnjosti potreban je nosač. Za spoljašnju montažu potrebno je kucište koje može imati i posebne grejače .

box

MINI DOME KAMERE (male kupolne kamere)
Kamere u obliku kupole su polusferičnog oblika. Ove kamere se koriste kada je potrebna delimično diskretna upotreba kamera. Mogu biti otporne na udarce i postoje opcije za spoljašnju i unutrašnju montažu.

dome

BULLET KAMERE
Bullet kamere su kamere čiji oblik podseća na oblik cilindra. Neke koriste infracrvenu rasvetu i mogu se koristiti za spoljašnju i unutrašnju montažu.

bulet1


VIDNO POLJE KAMERE

Vidno polje je deo prostora koji kamera može da snimi „uhvati“. Fokalna dužina objektiva utiče na samo vidno polje. Kraća fokalna dužina objektiva obuhvata veći prostor i prikazuje šire vidno polje. Obratno, duži objektivi uveličavaju prostor umanjujući vidno polje. Koliki prostor želite da obuhvatite kamerom? Na slikama ispod se nalaze primeri o tome kako odabir objektiva utiče veličinu vidnog polja.

Velicina sociva

 

Optika 3,6mm

3.6mm CCTV Camera Lens

Optika 8mm

6mm CCTV Camera Lens

Optika 12mm

12mm CCTV Camera Lens

Optika 16mm

 16mm CCTV Camera Lens

 

REZOLUCIJA

Još jedna od najbitnijih stvari je rezolucija. Rezolucija je mera detalja koji se mogu videti na snimku. Što je rezolucija veća takođe je i definicija, jasnoca i kvalitet slike bolja. Na slikama ispod, uporedite rezolucije i vidljivost.

Kamere visoke rezolucije mogu snimiti lice osobe kao i registarski broj automobila. Za širi opseg posmatranja potrebna je veća rezolucija da bi se video detalj. Ne zaboravite da sve slike više rezolucije zauzimaju više fajlova i više prostora za skladištenje na vašem hard disku koji se nalazi u DVR-u.


ČINJENICE KOJE TREBA UZETI U OBZIR PRILIKOM ODABIRA DVR UREĐAJA
(uređaja za skladištenje snimaka)

DVR uređaji su uređaji koji vrše obradu i skladištenja snimaka sa analognih, AHD  ili IP kamera, kao i ulogu servera za distribuciju slike na različite medijume. Kriterijumi pri odabiru su:
• Koji kvalitet snimka želite?
• Koji je vremenski period za koji želite da imate snimak?
• Želite li da kasnije dodate određen broj kamera?
• Želite li da imate pristup video snimcima  u realnom vremenu preko računara ili pametnog telefona? (Android, iOS, Windows)

Kvalitet snimka
Postoje sledeće rezolucije snimanja za analogne DVR uređaje:
• QCIF 176×120 piksela
• CIF 352×258 piksela
• 2CIF 704×288 piksela
• 4CIF 704×576 piksela
• D1 720×576
• WD1(960H) 960×567
• 720p (1280H) 1280×720
• 1080p (1920H) 1920×1080

rezolucija
Formati kompresije video snimka mogu biti neki od sledećih:
• M-JPEG
• MPEG-4
• H.264
• H.265
• H.265 +

 

H.264 je najcešći format zapisa kod novijih DVR uređaja.

Broj frejmova u sekundi FPS označava kvalitet snimka u smislu beleženja pokreta na slici. Postoje real time snimači koji snimaju sliku na 25 FPS

Broj ulaza za kamere – Broj ulaza za kamere kod današnjih snimača (DVR) može biti 4, 8, 16, i 32.

Funkcija servera – Kada kažemo da snimač vrši funkcije servera, onda mislimo na mogućnost pregledanja snimka, gledanja slike u realnom vremenu, kao i podešavanja sistema sa Vašeg računara iz lokalne računarske mreže preko specijalizovanih CMS programa ili preko web pregledača na Vašem računaru ili putem interneta.


AHD I IP VIDEO NAZOR

Kada kažemo megapikslna rezolucija, mislimo na IP video nadzor. Međutim pre ip sistema video nadzora moramo da pomenemo prelazno, jeftinije a sasvim zadovoljavajuće rešenje a to je AHD sistem video nadzora.

AHD kamere odnosno celokupan AHD sistem je novorazvijeno rešenje za prenos digitalnog video signala visoke rezolucije (HD) u zatvorenim sistemima video nadzora (CCTV). AHD kamere i sistemi za video nadzor rade u HD ili Full HD video formatu, dok se prenos video i audio signala vrši preko klasičnog koaksijalnog kabla. Zašto su ovi sistemi posebni i veoma popularni?

Pre svega jer je glavna prednost AHD sistema u odnosu na druge sisteme HD slika visoke rezolucije do čak 2.0 megapiksela, u realnom vremenu bez kašnjenja slike, što je rezultat nekompresovanog signala i tehnologije brisanja 3D šuma kao i prenosa boje i osvetljenja trokanalnim YUV separatorom. Sa AHD sistemom, digitalni video visoke definicije može se lako preneti preko koaksijalnih kablova, parica, ili jednostavno preko mreže. Višestruki 1080p30 i 1080p60 video signali mogu se lako prenositi preko AHD Sistema jednim 5C2V / RG6 kablom do dužine od 1000 metara, bez repetitora (do 500 metara u slučaju 3C2V / RG59).

AHD sisteme čine AHD kamere i AHD snimači odnosno DVR uređaji. AHD DVR je u mogućnosti da radi u tri režima, odnosno sa tri vrste video kamera: standardne analogne D1 / 960H , AHD i IP Kamere. To omogućava povezivanje već instaliranog IP i / ili standardne analogne video kamere na AHD DVR, i tako se ovi snimači mogu vrlo jednostavno integrisati u postojeći sigurnosni sistem. AHD snimači  podržavaju rad sa Cloud servisima i CMS sistema, omogućavaju korisnicima daljinski nadzor sistema, mogućnost upravljanja PTZ kamerama, imaju podršku za alarme ulaze / izlaze, nekoliko video izlaza, podrška za 3G…

AHD sistem je kompatibilan sa analognom opremom kao što su DVR, spliteri, video baluni… Sa lakoćom se montira na već postojeći analogni sistem, jer ne zahteva komplikovane instalacije, pa su time i troškovi prelaska na AHD minimalni.

Kod IP video nadzora, proces digitalizacije signala se obavlja u samoj kameri, pa se signal u digitalnom formatu (video strim) kao takav šalje do snimača, koji dalje vrši doradu signala za skladištenje i distribuciju na druge medijume. Samom činjenicom da je prenos signala u digitalnom formatu, dolazimo do zaključka da pri prenosu ne dolazi do gubitaka, kao kod analognog video nadzora.

U tabeli su prikazane standardne rezolucije za IP video nadzor:

Format slike Broj piksela Površina u pikselima
SXGA 1.3 megapiksela 1280×1024
SXGA+(EXGA) 1.4 megapiksela 1400×1050
UXGA 1.9 megapiksela 1600×1200
WUXGA 2.3 megapiksela 1920×1200
QXGA 3.1 megapiksela 2048×1536
WQXGA 4.1 megapiksela 2560×1600
QSXGA 5.2 megapiksela 2560×2048

Takođe postoje i VGA rezolucije:

Format slike Površina u pikselima
QVGA (SIF) 320×240
VGA 640×480
SVGA 800×600
XVGA 1024×768
4x VGA 1280×960

Ip kamere predstavljaju male servere koji mogu da rade i autonomno odnosno nezavisno od snimača, kada se ove kamere iskombinuju sa SD karticom, dobijamo kameru koja na sebi čuva snimke i kojima se može pristupiti putem računara. Ovakve kamere imaju skoro sve funkcije snimača, tako da su odličan izbor tamo gde je potrebna jedna kamera. Mana ovakvih kamera je ograničenje u veličini SD kartice (do 32GB) za snimke koji se krece do 32GB. Ako se koriste na mestima gde nema puno pokreta, mogu raditi same. IP sistemi su daleko fleksibilniji za implementaciju. Za povezivanje se koristi klasična računarska mreža. Dobar izbor, tamo gde se unapred zna da se sistem nece mnogo širiti, jesu NVR(network video recorder).
U ovom kratkom vodiču koji ste mogli da pročitate o smernicama kojih bi trebalo da se držite pri izboru sistema video nadzora.

Na Vama je da odlučite kakav sistem Vam treba i koliko novca ste spremni da potrošite za isti.